Viimeinen kahvikuppi<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Eelis katsoi pientä kahvikuppiaan. Koko elämänsä hän oli miettinyt, miksi kahvikupin täytyy olla niin pieni. Näin pieneen kahvikuppiin mahtuu vain hitunen kahvia, josta hänelle jäisi vain paha mieli. Eelis tilasikin kahvinsa aina tuplana. Ei tällä kertaa.

Eelis tuijotti kahviaan, jota peitti ohut, vaaleanruskea vaahto. Vaahto näytti kuin pieneltä helmikelmulta vahvan kahvin päällä.Helmet aaltoilivat hitaasti kahvikuppia liikuteltaessa luoden kahvin päälle kuin lämpimän peiton, joka suojelisi kahvin hienostuneita aromeja. Eelis maistoi kahviaan ja näki oman elämänsä vaahdon alta paljastuvan kahvin pinnalla.

 

Eelis oli elänyt pitkän ja värikkään elämän. Hän oli nähnyt sodan ja rakkauden, Eelis oli taistellut tautien mantereellakin, jotka lopulta nujersivat hänet. Ottivat jo pienestä ja hauraasta miehestä niskalenkin, ja kaatoivat tämän kevyesti elämän tatamille. Nyt Eelis odottaa vuoroaan Taivaan porttien odotushuoneessa ja juo tyynesti kahviaan. Odottaessaan vuoroaan Eelis käy läpi koko elämänsä monimutkaiset vaiheet. Hän elää hetket tyttäriensä kanssa ja hän itkee. Hänellä on monta muistoa tyttäristään- hyvinä ja vaikeina hetkinä. Hän oli luonut tyttärilleen kokemuksen avioerosta, isästä joka asui kaukana, isästä, johon ei ollut turvautua kun elämä pahimmillaan runteli. Hän elää hetket lastensa lasten kanssa ja hänet täyttää riemu nuorista, jotka ovat juuri aloittaneet oman taistelunsa viekkaan elämän kanssa. Eelis on sotaveteraani. Hänen sieluunsa sota oli jättänyt lähtemättömät jäljet- sodasta oli tullut pysyvä osa Eelistä, mies, joka hän oli- isä, joka hän oli. Eelis muistelee vaimoaan, josta hän erosi. Sodan jälkeen Eelis oli vain puolet siitä, mitä oikea mies olisi ollut ja Eelis tiesi sen. Aviomiehenä Eelis ei ollut onnistunut. Vaimolleen Eelis oli lahjoittanut vain kaksi tytärtä ja surkean avioliiton, joka päättyi pian alettuaan.

 

Eelis kohtasi elämässään paljon kauniita asioita. Eelis ei uskonut rakkauteen, hän uskoi naisiin. Eelis kohtasi elämässään kuitenkin yhden suuren Rakkauden. Eelis menetti Rakkautensa hetkellä, jolloin eniten tätä rakasti, jolloin hän oli juuri ymmärtänyt, mitä rakkaus oikeastaan tarkoitti. Menetyksensä jälkeen Eelis luovutti. Hän oli ollut oikeassa, elämä on vain yhtä julmaa taistelua, kuin pilkkaa maan päällä eläviä kohtaan. Elämä pyörittää ihmisiä kuin narreja hovissa saaden nämä tekemään järjettömiä asioita. Ei elämää edes kannattanut elää, hän mietti. Eelis tuijotti kahviaan kyynelten valuessa hiljalleen hauraan miehen poskille. Eelis kaipasi Rakkauttaan, hän tiesi, että olisi rakastanut elämääkin enemmän jos hän olisi saanut sen jakaa Rakkaansa kanssa. Eelis oli vihainen elämälle. Eelis muistelee, kuinka Rakkautensa menettämisen jälkeen hän tapasi useita naisia. Eelis antautui elämän vietäväksi. Eelis ei kyennyt enää tuntemaan suuria tunteita, mutta epätoivoisesti hän yritti vielä vanhoilla päivillään saada niistä kiinni. Tuntea edes osan siitä, mitä hänen suuri Rakkautensa sai hänet tuntemaan. Eelis tapasikin useita naisia, joihin kiintyi. Kukaan heistä ei korvannut hänen Rakkauttaan. Nyt Eelis katseli kahvikuppiaan ja joutui vastatusten itsensä kanssa. Enää Eelis ei voinut karata itseltään, oli aika kohdata Hetki. Eelis oli tehnyt elämässään valtavasti virheitä. Suurimman osan virheistään Eelis teki sodan paholaisen puhutellessa häntä olkapäällään. Eelis oli kasvanut ympäristössä, jossa oikea ja väärä sekoittuivat, jossa hyvä ja paha saivat uuden ulottuvuuden. Eelis ei elämänsä aikana ollut ymmärtänyt, mikä oikeastaan oli oikein ja mikä väärin. Eelis ajalehti elämän merellä vaistojensa viemänä.

 

Ollessaan syvällä sielunsa syövereissä Eelis hätkähti. Taivaan portti rupesi hiljalleen avautumaan. Eelis ymmärsi, että hänen aikansa oli siirtyä. Euforinen, säteilevä valo kietoi Eeliksen syleilyynsä. Valo, joka lumosi hänet lämmöllään. Hymy kasvoillaan hän astui lähemmäs porttia ja jähmettyi. Vaaleasta sumusta häntä vastaan käveli kirkas hahmo. Eelis liikuttui, hän oli vihdoin päässyt Rakkaansa luokse.